Zoeken naar Levend en Immaterieel Erfgoed langsheen 't Hof te Reepingen

en Haras de Vollezeele!

Levend erfgoed

Vanaf de Repingestraat kan je uitkijken over de weides van het Hof te Reepingen en Haras de Vollezeele waar je levend erfgoed terug kan vinden.

Je vindt er schapen zien, met vrolijke speelse lammetjes in het voorjaar, die onder leiding van de bok 'Rambo' staan. Rambo is de grote, statige houtlander die waakt over zijn kudde.

Zie je de twee kolossen van Vollezele, Wanja en Caro? Roep hun naam en zo benieuwd als ze zijn zullen ze zeker even opkijken. Met wat geluk hinniken ze even terug.

Ter hoogte van de boomgaard maak je het meeste kans om tussen de scharrelende kippen en de trotse haan een goudbrakelhoen te vinden. Weet dat deze kippen en haan dagelijks hun uitstapje maken over de weides op zoek naar lekkers.

Immaterieel erfgoed van oude landbouw -werktuigen

Langs de Repingestraat ter hoogte van t Hof te Reepingen en Haras de Vollezeele kan je oude landbouwwerktuigen spotten. Deze werden door onze voorouders gebruikt bij de werkzaamheden op de boederij. Trekpaarden werden voor de machines gespannen om de klus te klaren onder leiding van hun begeleider.

Bij 't Hof te Reepingen vind je langs de straatkant een langboomkar, een zaaimachine en een verspreider terug. Ze staan allen onder de oversteek van het dak, dit om hen te vrijwaren van regen en vocht.

Bij speciale gelegenheden worden in de weide nog andere oude houten karren tentoongesteld: een houten beervat met bijhorende lepel, een ploeg met een blad langs beide zijden ( dit is een uitzonderlijk model daar het vroeger meestal een enkele blad was), een houten driewiel kipkar, een rooimachine van aardappelen,een strowagen, een kruiwagen,... .

Ook op Haras de Vollezele is er een verzameling van oude gebruiksvoorwerpen, denk hierbij aan een handzaaimachine, basculle met gewichten, trekpaardalaam, een dorsmolen, aardappelsnijders,...en tweewielkarren waarvan er ééntje kan kippen. De kippende kar werd de kuubkar genoemd, omdat het volume van deze kar een kuub bieten vervoerde.

De collectie breidt telkens uit! Hier bonst een hart voor erfgoed.

3. Dag van het Brabants Trekpaard

Jaarlijks gaat op de derde zondag van oktober de dag door van het Brabants Trekpaard. Wat valt er te beleven?

- een men- en dressuurwedstrijd en ook een behendigheidsproef met Brabantse trekpaarden

- een trekpaardenshow en het provinciaal kampioenschap van jonge trekpaardveulens

- een keuring van Brabantse Trekpaarden

- een rondrit met trekpaarden en kar

- voor de kinderen is er een vliegend tapijt getrokken door een trekpaard :)

- Ook in het Museum van het Belgisch Trekpaard staan er voor jou vrijwilligers paraat om een woordje uitleg te geven.

- In de vele kraampjes zie je ook oude ambachten, dit zijn beroepen van vroeger waarbij men met de hand iets maakt. Soms is dat beroep aangeleerd en soms werd het generaties overgedragen.

De dag wordt afgesloten om 18 uur met de Brillantworp.

Bezoek hier "Vollezele leeft"