Zoeken naar Levend en Immaterieel Erfgoed langsheen 't Hof te Reepingen

en Haras de Vollezeele!

Levend erfgoed

Vanaf de Repingestraat kan je uitkijken over de weides van het Hof te Reepingen en Haras de Vollezeele waar je levend erfgoed terug kan vinden.

Je vindt er schapen met vrolijke speelse lammetjes in het voorjaar. Deze staan onder leiding van de bok 'Rambo', een grote, statige houtlander.

Zie je de twee kolossen van Vollezele 'Wanja en Caro' in de weide staan? Roep hun naam en zo benieuwd als ze zijn zullen ze zeker even opkijken. Met wat geluk hinniken ze even terug.

Zoek tussen de scharrelende kippen en de trotse haan een goudbrakelhoen. Deze lopen dagelijks over de weides op zoek naar lekkers.

Immaterieel erfgoed van landbouwwerktuigen

Langs de Repingestraat ter hoogte van t Hof te Reepingen en Haras de Vollezeele kan je oude landbouwwerktuigen spotten. Deze werden door onze voorouders gebruikt bij de werkzaamheden op de boederij. Trekpaarden werden voor de machines gespannen om de klus te klaren onder leiding van hun begeleider.

Bij 't Hof te Reepingen vind je langs de straatkant een langboomkar, een zaaimachine en een verspreider terug. Ze staan allen onder de oversteek van het dak, dit om hen te vrijwaren van regen en vocht.

Bij speciale gelegenheden worden in de weide nog andere oude houten karren tentoongesteld: een houten beervat met bijhorende lepel, een ploeg met een blad langs beide zijden ( dit is een uitzonderlijk model daar het vroeger meestal een enkele blad was), een houten driewiel kipkar, een rooimachine van aardappelen,een strowagen, een kruiwagen,... .

Ook op Haras de Vollezele is er een verzameling van oude gebruiksvoorwerpen, denk hierbij aan een handzaaimachine, basculle met gewichten, trekpaardalaam, een dorsmolen, aardappelsnijders,...en tweewielkarren waarvan er ééntje kan kippen. De kippende kar werd de kuubkar genoemd, omdat het volume van deze kar een kuub bieten vervoerde.

Heb je oude boeken, oorkonden, schilderijen, foto's,... over het boerenleven en trekpaarden en wil je ervan af, laat het ons weten!

Dag van het Brabants Trekpaard

Jaarlijks gaat op de derde zondag van oktober de dag door van het Brabants Trekpaard.

Kijk hier wat er te beleven valt"