Een dikke merci

We wenst een dankjewel te richten aan:

  • In eerste instantie zijn onze (groot)ouders en familieleden, die een waardevolle bron van informatie zijn. Zij kennen de oude gewoontes en gebruiken omdat ze zijn opgegroeid op een grote boederij. Ook bij hen op de boerderij werd er, voor de opkomst van de tractor, gewerkt met trekpaarden. Er werden zelfs trekpaarden uit Vollezeele aangekocht bij Alfred Vanderscheuren op het Hof te Reepingen. Na de mechanisatie bleef bij hen nog slechts één trekpaard over op de boerderij. Het is dank zij hen dat we het inzicht verwerven in de gebruiken van vroeger. De keuringen en prijskampen waren destijds voor hen een uitstap. De medailles van trekpaarden en runderen zijn getuige van hun deelname en gedrevenheid. Hun kennis en hun avonturen over trekpaarden wordt met passie aan ons doorverteld!

  • Fam. R.D.M. voor het aanbrengen van oude landbouwwerktuigen.

  • Fam. Lucienne Capeau die ons documentatiemateriaal over Vollezele ter beschikking gesteld heeft.

  • Fam. Merckx uit Herne voor de harnassen van de trekpaarden van hun vader, deze worden ingezet bij het herstel van de grote stalvleugel

  • Jonge mensen met een groot hart voor roerend/levend erfgoed zijn Jasper Broos, Tine De Clercq, Dries Habex en Veerle Rappé. Zij bezorgden een goede thuis voor twee tweewielige karren.

  • Fam. Van Londersele afkomstig van het Muërtgattens hof alias het Prinsenhof uit Kerksken voor hun driewielkar en oud boerenalaam. Het is op deze hoeve dat hun (over)grootouders in 1918 op slinkse wijze werden overvallen door de Zwarte Bende onder leiding van Tijger Verstuyft. Gelukkig ligt er een voetweg naast het hof en waren er op dat moment luidruchtige passanten waardoor de overvallers bang werden en de toemalige burgemeester en zijn gezin konden ontkomen aan de lugubere praktijken van de bende. Het verhaal werd uitgeschreven door de Heemkundige Kring Haaltert.

Een warme oproep

Om de stoeterijen Haras de Vollezeele en t Hof te Reepingen te renoveren en te vervolledigen zijn we op zoek naar allerlei stukken die gerelateerd zijn aan trekpaarden.

Heb je nog iets liggen op de zolder of heb je nog oude foto's, documenten, boeken, schilderijen of eender wat dat te maken heeft met het Belgisch Trekpaard, aarzel dan niet en kom eens langs of bel even naar +32 (0)475 22 05 17

Contacteer ons

Adres

Repingestraat, 1570 Vollezele, België

Telefoon/Whatsapp

+32 475 220517