Het succesverhaal van Brillant

Brillant was een knappe, elegante en stoere hengst. Met zijn vosse haarkleur en zijn parelwitte manen en sokken was hij een verschijning ( zie affische KMBT). Door ene overwinning na de andere werd Brillant van Haras de Vollezeele de lieveling van het publiek.
Vele kopers zakten af naar Vollezele om een nakomeling van Brillant te kopen of om hun merrie te laten dekken. Ook aan het jonge België waren de successen en de uitzonderlijke kwaliteiten van Brillant niet ongemerkt voorbijgegaan. België riep Brillant uit tot het eerste Belgische trekpaard! Door de erkenning van Brillant was het aan alle andere Belgische kwekers om de lijnen, de kracht en de elegantie van Brillant te evenaren.
Al snel werd het Belgisch trekpaard een gegeerd product voor de industrie, mijnbouw, scheepvaart,... Dit kwam omdat er van motorisatie nog geen sprake was en alle werk nog met mensenhanden gebeurde. Al snel werd het zware, brave en sterkte trekpaard het grootste exportproduct van België. Haras de Vollezeele, de plaats waar Brillant woonde werd het middelpunt van de nationale en internationale handel in trekpaarden. Vanuit Haras de Vollezeele vertrokken naar Noord-Amerika, Rusland, Duitsland, Nederland,...

Brillant en de befaamdheid van Haras de Vollezeele maakte dat vele kopers naar Vollezele kwamen om er een Belgisch trekpaard te kopen. Iedereen genoot mee van het succes van Brillant en al snel werden in Vollezele meer en meer Brabantse trekpaarden gekweekt en verhandeld.
Op enkele honderden meters van Haras de Vollezeele verbouwde Theofiel D'Hauwer zijn hoeve naar een stoeterij om er trekpaarden te kweken en te verkopen. Stoeterij D'Hauwer werd opgestart samen met zijn compagnon de industrieel Van Landuyt uit Geraardsbergen. Deze zorgde voor de financiële middelen en de contacten.
In 1920 kocht Alfred Vanderscheuren, veearts en lid van de jury van KMBT het Hof te Reepinghen rechtover zijn ouderlijke thuis Haras de Vollezeele. Hij bouwde de abdijhoeve om naar een stoeterij om zijn kampioen Leopold II te stallen en om zijn gefokte trekpaarden op een prachtige locatie te presenteren aan kopers.

Op de afbeelding zie je waar in Vollezeele trekpaarden werden verhandeld; Haras de Vollezeele (1),Stoeterij Hof te Reepingen (2) en Stoeterij D'Hauwer later 'de Stallen van Dixhoorn' (3). Merk op dat alle stoeterijen gevestigd zijn in de Repingenstraat.