Het Belgisch trekpaard is het sterkste van alle paardenrassen in de wereld.
Typisch aan het Pajottenland zijn de vele affiches met Brabantse trekpaarden langs de wegen. De naam het ‘Belgisch trekpaard’, het ‘Brabants trekpaard’ of kortweg‘Brabander’ zijn synoniemen.
Dit komt omdat Brillant van Haras de Vollezeele, het eerste Belgische Trekpaard was en zijn thuisbasis Vollezele is. Door de grote campagne rond het Belgische trekpaard werd de kweek van trekpaarden in en rond Vollezele een groot succes. Vandaar de benaming Brabander gekenmerkt door de streek waar er vele trekpaarden gekweekt werden.
Nadat Brillant van Haras de Vollezeele uitgeroepen werd tot de referentie van alle Belgische trekpaarden werd in 1886 werd het stamboek van de ‘Sociëteit van het Belgisch Trekpaard’ opgericht. Door dit stamboek is het mogelijk de afkomst van elk boerenpaard na te gaan. Tussen 1875 en 1925 kende de paardenfokkerij in het Pajottenland een enorme bloei. De vraag naar trekkracht was in die periode dan ook erg groot: in de landbouw, het transport en de industrie.
In Vollezele waren in kende vier grote fokkerijen waar vele kooplustigen een trekpaard kochten. Het dorp kreeg als bijnaam Peerdendorp.
Het Belgische trekpaard kende vanuit het Pajottenland een wereldwijde verspreiding: In 1910 werden ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd vanuit België naar Amerika, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Italië om de daar aanwezige paarden te kruisen en te verbeteren.
Na de Eerste Wereldoorlog bracht de mechanisering en de motorisatie de kweek van deze paarden een halt toe. Zo werden rond 1950 de eerste Amerikaanse Ford-tractoren betaalbaar aangeboden aan de Belgische landbouwers. Op dat moment waren er nog ongeveer 200.000 trekpaarden in België.
Kenmerkend was het ‘couperen’ van de staart. De staart werd afgehakt en het stompje werd toegeschroeid met een heet ijzer. Deze gewoonte ontstond omdat het paard tijdens het bewerken van het land met hun staart zweepte, zodat de leidsels onder de staart kwamen te liggen, waardoor het paard onbestuurbaar werd.
Het Belgisch trekpaard komt voor in de volgende haarkleuren: bruin, zwart, vos, bruinschimmel, blauwschimmel, vosschimmel en appelschimmel.