Brillant van Haras de Vollezeele, de referentie voor alle Belgische trekpaarden!

De vos-hengst Brillant, geboren in 1968, zoon van Orange I, kwam in 1877 aan op het voormalige Hof te Fonteyntjes. Door zijn vosse vachtkleur en de witte manen en witte sokken was het een paard dat opviel. Zijn stoere, krachtige uitstraling overgoten door elegantie en met snelheid maakte dat Brillant internationaal kampioen werd te:

- Parijs in 1878

- Londen en Lille in 1879

- Brussel in 1880

- Hannover in 1881

- Gent en Amsterdam in 1884

Door de successen van Brillant erkende België Brillant als nationaal ras en het Belgische trekpaard was geboren! De bekendheid en de titels Van Brillant van Haras de Vollezeele zorgden dat er veel vraag kwam naar het Belgische trekpaard uit Vollezeele. Al snel werd in 1886 werd de Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard opgericht. Deze maatschappij stelde per jaar een register (studboek) op met de vermelding van de herkomst en de belangrijkste eigenschappen van het paard. Hierdoor kon de koper de eigenschappen en de bloedlijn van zijn aangeschaft trekpaard opzoeken. In de beginjaren werd het studboek in het Frans uitgegeven door de vereniging 'La Société Nationale des Eleveurs Belges'.

Het Studboek en de prijskampen stimuleerden fokkers en landbouwers om nog betere trekpaarden te kweken. Ook de prijskampen en de (inter)nationale tentoonstellingen, die georganiseerd werden met steun/prijzengeld van de overheden, gaven een duwtje in de rug. Een behaalde prijs leverde erkenning en naambekendheid op. Wat op zijn beurt de verkoop ten goede kwam.

Een Belgisch trekpaard werd geweekt naar de kenmerken van Brillant zoals te zien is op de afbeelding hiernaast:

De succes van Brillant en de erkenning van het Belgische trekpaardenras maakte van het Belgisch trekpaard het belangsrijkste Belgische exportproduct. Onze zware, brave en sterke Belgische trekpaarden vertrokken naar Noord-Amerika, Rusland, Duitsland, Nederland,...

Dankzij het studbook kon de fokker de stamlijn van het aangeboden trekpaard bewijzen. Een trekpaard afkomstig van een goede stamlijn was veel geld waard! Daarom waren fokkers gemotiveerd om hun dieren in het studboek te registreren. Tijdens de periode 1880 en 1930 was de handel en fokkerij van trekpaarden heel lucratief. Het is net in deze periode dat Vollezele het internationaal handelscentrum van trekpaarden werd.

In Vollezele waren drie hengstenhouders actief met name Haras de Vollezeele van Remy Vanderscheuren (later dochter Irma), Stoeterij D’Hauwer ( later Van Dixhoorn) en in een latere fase Alfred Vanderscheuren (de jongste zoon van Remy) op het Hof te Reepingen en op het Hof te Vogelzang. Maar overal in Brabant werden goeie zaken gedaan met de verkoop van trekpaarden (zie fragment uit het STUD boek).

Als aandenken aan hun deelname aan prijskampen werd een medaille uitgereikt: zo was er per prijskamp een gouden, bronzen en zilveren medaille. Op de nationale prijskampen die in Brussel in de Eeuwfeestpaleizen doorgingen ( zie foto bovenaan) werden medailles uitgereikt met de afbeelding van de Koning erop. Zo zijn er medailles met de koninklijke beeltenis van Leopold II, Leopold III, Albert I en Boudewijn. Later werd er ook een stalplaat meegegeven als aandenken aan de expositie